2013. június 28., péntek

Rozsos cipó

 Hozzávalók:

20 dkg kenyérliszt BL80
20 dkg finomliszt BL50
30 dkg Graham liszt
2 dkg élesztő
2 tk cukor
2 dl víz
2 tk só


Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom, hozzáadom a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverem és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverek, úgy hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverem a sót és a közepébe mélyedést csinálok, ide öntöm a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztom kézzel, ha szükséges teszek még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25C°-on, kb 1 óra alatt a duplájára kelesztem. Lisztezett felületre öntöm és kicsit átgyúrom, majd 4 egyenlő részre vágom, rudakat sodrok belőlük, majd megtekerem őket. kb15 percig pihentetem. A sütőt 220C°-ra előmelegítem - villanytűzhely nem hőlégkeveréses – egy kis lábasba vizet teszek a sütő aljába így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér.
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, vizes ecsettel megkenem, 220C°-on 15-20 percig sütöm, majd mérséklem a hőfokot 180C°-ra, és még 30-40 percig sütöm. Rácsra kiteszem, vizes ecsettel átkenem, hagyom kihűlni.






2013. június 24., hétfő

Graham gyökérkenyér

 Hozzávalók:

30 dkg kenyérliszt BL80
30 dkg finomliszt BL50
20 dkg Graham liszt
2 dkg élesztő
2 tk cukor
2 dl víz
2 tk só


Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom, hozzáadom a cukrot és a langyos vizet.
A liszteket egy mély tálban összekeverem és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverek, úgy hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverem a sót és a közepébe mélyedést csinálok, ide öntöm a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztom kézzel, ha szükséges teszek még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25C°-on, kb 1 óra alatt a duplájára kelesztem. Lisztezett felületre öntöm és kicsit átgyúrom, majd 4 egyenlő részre vágom, rudakat sodrok belőlük, majd megtekerem őket. KB15 percig pihentetem. A sütőt 220C°-ra előmelegítem - villanytűzhely nem hőlégkeveréses – egy kis lábasba vizet teszek a sütő aljába így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, vizes ecsettel megkenem, 220C°-on 15-20 percig sütöm, majd mérséklem a hőfokot 180C°-ra, és még 30-40 percig sütöm.
Rácsra kiteszem, vizes ecsettel átkenem, hagyom kihűlni.




2013. június 7., péntek

Rozsos bucik



Hozzávalók:

30 dkg kenyérliszt BL80
30 dkg finomliszt BL50
20 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
2 dkg élesztő
2 tk cukor
2-3 dl víz
2 tk só


Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom, hozzáadom a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverem és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverek, úgy hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverem a sót és a közepébe mélyedést csinálok, ide öntöm a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztom kézzel, ha
szükséges teszek még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25C°-on, kb 1 óra alatt a duplájára kelesztem. Lisztezett felületre öntöm és szét húzogatom szögletes formára, mint egy pizzát , majd tenyérnyi nagyságú darabokra vágom, és 15 percig pihentetem. A sütőt 225C°-ra előmelegítem - villanytűzhely nem hőlégkeveréses – egy kis lábasba vizet teszek a sütő
aljába így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, vizes ecsettel megkenem a bucikat. 225C°-on 15-20 percig sütöm, majd mérséklem a hőfokot 180C°-ra, és még 10-15 percig sütöm - ha a színe szép aranybarna lesz, akkor kész is. Rácsra kiteszem, vizes ecsettel átkenem, és konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.