2013. október 24., csütörtök

Rakott pulykamell

Rakott pulykamell – 8 személyre

Hozzávalók:
1kg pulykamell
6-8 szelet bacon
25dkg gépsonka
30dkg reszelt sajt
1 nagy pohár tejföl – 450-500g-os
liszt, tojás, só

Elkészítése:
A pulykamellet vékony szeletekre vágom, mind a két oldalát sózom. Egy mély hőálló edény – jénai – aljára teszem a szeletelt bacont szorosan egymás mellé. A pulykát a következő módon panírozom: egy nylon zacskóba rakom a lisztet ebben keverem össze – egyszerű, gyors és praktikus – a húst, majd a felvert tojásokban megforgatom, és reszelt sajt következik – ez is lehet két féle képen 1. sajtot lereszeled és ebben forgatod a hús, vagy 2.
szerintem ez a könnyebb és egyszerűbb a sajtot a jénaiba helyezett húsra reszeled.
…na tehát: bacon alulra, reszelt sajt, a lisztbe-tojásba forgatott hús, reszelt sajt, gépsonka…
és kezdődik elölről, kivéve a bacon, hússal és a sajttal fejezzük be, erre jön rá a tejföl bőségesen – úgy hogy teljesen elfedje. 200 fokra előmelegített sütőben – egyszerű mezei villanytűzhely, semmi légkeverés – 35-40 percig sütöm, majd megkóstolom a húst.
Ha már puha, a jénai tetejét leveszem és 15 percig még tovább sütöm, amíg arany barna nem lesz.
Hagyod kihűlni és mehet a hűtőbe. Hidegen szeleteled, aki akarja megmelegítheti…
Vendégváró kajának a legjobb, egy nappal előbb elkészíted…
Köretnek szabadon választva: kurkumás mazsolás rizs, héjában főtt sült krumpli, görög saláta… vagy amit csak akartok…

Jó étvágyat hozzá