2014. április 30., szerda

Olívabogyós aszalt paradicsomos baget

Aszalt paradicsomos, olívabogyós baget




Hozzávalók:
35 dkg BL 80-as kenyérliszt
35 dkg BL 55-ös finomliszt
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
8-10 szem aszalt paradicsom
20-25 szem olívabogyó
3 dkg élesztő
2 tk cukor
3,5 dl víz

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral a vízzel elkeverem, ebbe teszek bele 2-3 marékkal az összekevert lisztekből és hagyom felfutni. Az olívabogyót  félbe az aszalt paradicsomot darabokra vágom. A lisztbe keverem a sót, közepébe mélyedést készítek ide öntöm a felfuttatott élesztőt és összegyúrom, ha igényli teszek még hozzá vizet. Hozzá keverem az aszalt paradicsomot és az olívabogyót, és jól bedagasztom 10-15 perc. Letakarva szobahőmérsékleten egy órát kelesztem. Lisztezet felületen 4-5 darabra vágom és 2 ujjnyi vastag rudat sodrok belőle, félbehajtva összetekerem, 15-20percet kelesztem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a tetejüket vizes ecsettel megkenem.  A sütőt 225 fokra előmelegítem, egy kis lábasba vitet teszek a sütő aljára. 15 perc után 180fokra csökkentem a hőfokot és még 30-35 perc et sütöm, után rácsra téve kihűtöm természetesen ismét vizes ecsettel átkenem.