2016. december 21., szerda

Tojáslikőr

Hozzávaló:

1 l tej
2 dl tejszín
50 dkg cukor
1-2 rúd vanília magja kikaparva vagy ha nincs vanília rúd
    3 zacskó vaníliás cukor
    2 teáskanál vanília esszencia
 7 tojás sárgája
3 dl 96%-os alkohol, ha ez nincs megteszi valami semleges alkohol – almapálinka, vodka, fehér rum

Elkészítése:

A tejet a tejszínt odateszem forrni, amikor már meleg hozzá adom a cukrot, a vaníliáscukrot és jól elkeverem, hogy elolvadjon a cukor. Felforralom és félre teszem hűlni. A tojásokat feltöröm és a sárgáját elválasztom a fehérjétől és jó habosra elkeverem. A már kissé hűlt, de még meleg tejet a tojásokhoz csurgatom állandó kevergetés közben, hogy nehogy „megfőjön” a tojás. Amikor ez kész hagyom kihűlni, majd az alkoholt hozzá adom és ismét jól elkeverem. Üvegekbe öntöm és megy be a hűtőbe. Naponta kicsit összerázom. Pár nap alatt jól összeérnek az ízek.

2016. december 17., szombat

Krumplis kenyér

Hozzá valók:
35 dkg kenyérliszt BL80
35 dkg finomliszt BL50
2 dkg élesztő
2 tk cukor
2-3 dl víz
2 tk só
    maradék krumpli püré


Elkészítés:Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverjük a sót és  a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, hozzá adjuk a villával apróra összetört krumpli pürét, megkóstoljuk, ha szükséges, teszünk még sót. A megdagasztott, kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk formázzuk - zsömléket gombóccá gyúrjuk, - majd 15 percig pihentetjük. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük - villanytűzhelyem nem légkeveréses - egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a tetejét. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 185 fokra, és még 35-40 percig sütjük. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel még egyszer átkenjük, és hagyjuk kihűlni. 












2016. december 6., kedd

Hagymaleves cipóban

Hagymaleves


Hozzávalók:
6-8 fej vöröshagyma – kb 1kg-nyi
8-10 gerezd fokhagyma
2dl főzőtejszín - 20%-os
2-3 db leveskocka
só, bors, szerecsendió
3-4 evőkanál liszt

Elkészítése:


A hagymát, fokhagymát felkarikázom, olajon megdinsztelem, megszórom a liszttel, fél liter vizet öntök hozzá és elkeverem, hogy ne legyen csomós. Felöntöm annyi vízzel amennyi levest szeretnék – de legyen nagyon híg. Amikor már forr, fűszerezem – só, bors, őrölt szerecsendió és ekkor teszem bele a húsleveskockákat és jól elkeverem. Hagyom egyet rottyanni, majd a tűzhelyről levéve botmixerrel összemixelem, visszateszem a tűzhelyre hozzá öntöm a tejszínt és még egyszer felforralom. Cipóban tálalva füstölt sajttal és snidlinggel tálalom – a”tányér ” is megehető… J
Jó étvágyat!











2016. december 3., szombat

Rozsos bucik hagymaleveshez

Rozsos bucik hagymaleveshez
Hozzávalók:
 
30 dkg kenyérliszt BL80
20 dkg fteljeskiörlésű tönkölybúza liszt
20 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
2 dkg élesztő
2 tk cukor
3-4 dl víz
2 tk só

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom, hozzáadom a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverem és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverek, úgy hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 10-15 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverem a sót és a közepébe mélyedést csinálok, ide öntöm a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztom kézzel, ha szükséges teszek még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztem, majd enyhén átgyúrom és megy megint pihenni - 25-30 perc.  Lisztezett felületre öntöm, négy dió nagyságú darabot lecsípek és gömbölyítek. A maradékot négy egyforma darabra osztom egyenként gömbölyűre formázom, majd 15-20 percig pihentetem. A sütőt 225C°-ra előmelegítem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a cipócskákat pengével egy kis gallért vágok nekik - itt lehet majd levágni ha megsült - vizes ujjal a tetejét egy kicsit benyomom-  ide jön a dió nagyságú "fogantyúk" ecsettel megkenem a bucikat. 225C°-on 15-20 percig sütöm, majd mérséklem a hőfokot 190C°-ra, és még 10-15 percig sütöm. Rácsra kiteszem, vizes ecsettel átkenem, és konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.