2017. január 12., csütörtök

Ír szódáskenyér

Hozzávalók:
  • 450 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • kb. 400 ml író - én tejföl-víz keveréket használtam, mert nem volt íróm se kefirem se joghurtom
  • aszalt paradicsom, de lehet valami finom sajt
 Mielőtt a tészta összeállításához kezdek, előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Az író joghurt és víz keverékével is helyettesíthető, kétharmad joghurt, egyharmad víz arányban. Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, beleszórom a sót, cukrot, szódabikarbónát. Közepébe mélyedést készítek, ide öntöm az írót helyettesítő tejfölös-víz keveréket. Miközben öntöm, a másik kezemmel már el is kezdem keverni. Ekkor teszem bele az aszalt paradicsomot.Nem szabad gyúrni, vagy dagasztani. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos. Amint nagyjából összeállt kiteszem a lisztezett pultra és egy labdát formázok belőle. Belisztezem és kereszt alakban bevágom egy éles késsel, jó mélyen. Azonnal mehet a meleg sütőbe. Kb. 40 perc elég volt, hogy szép pirosra süljön. Az alját megkopogtatva kongó hangot ad.