Rozsos bucik hagymaleveshez
Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt BL80
20 dkg f teljeskiörlésű tönkölybúza liszt
20 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
2 dkg élesztő
2 tk cukor
3-4 dl víz
2 tk só
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom, hozzáadom a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverem és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverek, úgy hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 10-15 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverem a sót és a közepébe mélyedést csinálok, ide öntöm a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztom kézzel, ha szükséges teszek még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztem, majd enyhén átgyúrom és megy megint pihenni - 25-30 perc. Lisztezett felületre öntöm, négy dió nagyságú darabot lecsípek és gömbölyítek. A maradékot négy egyforma darabra osztom egyenként gömbölyűre formázom, majd 15-20 percig pihentetem. A sütőt 225C°-ra előmelegítem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a cipócskákat pengével egy kis gallért vágok nekik - itt lehet majd levágni ha megsült - vizes ujjal a tetejét egy kicsit benyomom- ide jön a dió nagyságú "fogantyúk" ecsettel megkenem a bucikat. 225C°-on 15-20 percig sütöm, majd mérséklem a hőfokot 190C°-ra, és még 10-15 percig sütöm. Rácsra kiteszem, vizes ecsettel átkenem, és konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése