2012. október 24., szerda

Burgonyás kenyér + zsömle




Hozzá valók:
35 dkg kenyérliszt BL80
35 dkg finomliszt BL50
2 dkg élesztő
2 tk cukor
2-3 dl víz
2 tk só
    maradék krumpli püré

Elkészítés:Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverjük a sót és  a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, hozzá adjuk a villával apróra összetört krumpli pürét, megkóstoljuk, ha szükséges, teszünk még sót. A megdagasztott, nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk formázzuk - zsömléket gombóccá gyúrjuk, - majd 15 percig pihentetjük. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük - villanytűzhelyem nem légkeveréses - egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a tetejét. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 185 fokra, és még 35-40 percig sütjük. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel még egyszer átkenjük, és hagyjuk kihűlni. 
Jó étvágyat hozzá...:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése