2012. október 28., vasárnap

Hagymás kenyér


Hagymás kenyér receptje:
35 dkg kenyérliszt BL80
35 dkg finomliszt BL50
2 dkg élesztő
2 tk cukor
2 dl víz
2 tk só1
4 fej hagyma





Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverjük a sót és  a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, ha szükséges, teszünk még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott, nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk. A nagyobb kockára vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, lehűtjük, majd hozzá adjuk a kenyértésztához és jól összegyúrjuk, formázzuk, majd 15 percig pihentetjük. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük – villanytűzhely nem légkeveréses - egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a kenyértésztát. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 180 fokra, és még 35-40 percig sütjük. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel átkenjük, és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá...:-)

2 megjegyzés:

  1. A légkeverés nem jó a kenyérsütésnél?üdv.Olgis.

    VálaszTörlés
  2. Szia Olgis!
    Lehet hogy jó a légkeverése is - bár szerintem akkor jobban süt= előfordulhat, hogy kívül megég de belül meg nem sül meg rendesen - mivel nekem nem légkeveréses a sütőm, igazándiból nincs tapasztalatom a légkeveréses sütőkkel kapcsolatban. :-D
    Üdv:
    Mysy

    VálaszTörlés