2012. április 2., hétfő

Medvehagymás kenyér

Medvehagymás kenyér receptje: 
30 dkg kenyérliszt BL80
30 dkg finomliszt BL50
20 dkg Graham liszt
2 dkg élesztő
2 tk cukor
2 dl víz
2 tk só1 marék medvehagyma


Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverjük a sót és  a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, ha szükséges, teszünk még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott, nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk, majd a megmosott megszárított és összevágott és egy kevés olíva olajjal meglocsolt medvehagymát hozzá adjuk a kenyértésztához és jól összegyúrjuk, formázzuk, majd 15 percig pihentetjük. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük - villanytűzhelyen, nem légkeverésessel, egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a kenyértésztát. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 175 fokra, és még 35-40 percig sütjük. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel átkenjük, és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá...:-)

2 megjegyzés:

  1. Ígérted a pogit is, lécci azt is tedd fel!

    VálaszTörlés
  2. Kösz, mindkettőt, ettől is csorgott a nyálam.
    Vár otthon négy csomag hagyma feldolgozása. :

    VálaszTörlés